Dr. Jens Uwe Geier

Geschäftsführender Vorstand & Wirksensorik

Uwe Geier studierte von 1987 bis 1993 Agrarwissenschaften an der Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität in Bonn. Als wissenschaftlicher Mitarbeiter an Institut für Organischen Landbau arbeitete er über die Bewertung von Umweltwirkungen der Landwirtschaft. Uwe Geier promovierte im Jahr 2000 über die Anwendung der Ökobilanz-Methode in der Landwirtschaft. Von 2000 bis 2006 war er in zwei Laboren für Bildschaffende Methoden in der Schweiz tätig.

Seit 2006 forscht er im Bereich Lebensmittelqualität am Forschungsring, den er bis heute leitet. Im Rahmen seiner Tätigkeit entwickelt er seit 2010 die WirkSensorik-Methode zur Messung lebensmittelinduzierter Emotionen. Er leitet die 2016 gegründete WirkSensorik GmbH, eine 100% Tochter des Forschungsrings. Seit 2016 ist er der geschäftsführende Vorstand des Forschungsrings.

Veröffentlichungen

Johannes Kahl, Farnaz Alborzi, Alexander Beck, Susanne Bügel, Nicolaas Busscher, Uwe Geier, Darja Matt, Tabea Meischner, Flavio Paoletti, Sirli Pehme, Angelika Ploeger, Ewa Rembialskowska, Otto Schmid, Carola Strassner, Bruno Taupier-Letage, Aneta Zalecka

Organic food processing: a framework for concept, starting definitions and evaluation

Journal of the Science of Food and Agriculture.

  • Veröffentlicht: 2014

Paul Doesburg, Machteld Huber, Jens-Otto Andersen, Miriam Athmann, Guus van der Bie, Jürgen Fritz, Uwe Geier, Joop Hoekman, Johannes Kahl, Gaby Mergardt, Nicolaas Busscher

Standardization and performance of a visual Gestalt evaluation of biocrystallization patterns reflecting ripening and decomposition processes in food samples

Biological Agriculture & Horticulture. Volume: 31:2. 128-145.

  • Veröffentlicht: 2015

Uwe Geier, Arndt Büssing, Pamela Kruse, Ramona Greiner, Kirsten Buchecker

Development and Application of a Test for Food-Induced Emotions

PLoS ONE. Volume: 11. Heftnr./Issue: (11). e0165991.

  • Veröffentlicht: 2016

Jürgen Fritz, Miriam Athmann, Jens-Otto Andersen, Paul Doesburg, Uwe Geier, Gaby Mergardt

Advanced panel training on visual Gestalt evaluation of biocrystallization images: ranking wheat samples from different extract decomposition stages and different production systems

Biological Agriculture & Horticulture. Volume: 35. 21-32.

  • Veröffentlicht: 2019

Peter Stolz, Jenifer Wohlers, Grudrun Mende, Tabea Meischner, Roya Bornhütter, Bien´jumin Wolfssohn, Uwe Geier

Low-dose X-ray irradiation of wheat and bean samples detectable by fluorescence excitation spectroscopy (FES)

Biological Agriculture & Horticulture. Volume: 35. Heftnr./Issue: 3. 151-157.

  • Veröffentlicht: 2019

Christopher Brock, Uwe Geier, Ramona Greiner, Michael Olbrich-Majer, Jürger Fritz

Research in biodynamic food and farming – a review

Open Agriculture. Volume: 4. 743-757.

  • Veröffentlicht: 2019

Peter Stolz, Jenifer Wohlers, Roya Bornhütter, Gesine Mandt, Uwe Geier

Detection of 2-Dodecylcyclobutanone in Low-Dose Irradiated (0.5 Gy) Goose Fat by Triple-Quad GC-MS/MS

JOURNAL OF FOOD NUTRITION AND METABOLISM. ISSN: 2674-2411

  • Veröffentlicht: 2020

Paul Doesburg, Jürgen Fritz, Miriam Athmann, Roya Bornhütter, Nicolaas Busscher, Uwe Geier, Gaby Mergardt, Claudia Scherr

Kinesthetic engagement in Gestalt evaluation outscores analytical ‘atomic feature’ evaluation in perceiving aging in crystallization images of agricultural products

PLoS ONE. Volume: 16. Heftnr./Issue: (3). e0248124.

  • Veröffentlicht: 2021

Jürgen Fritz, Miriam Athmann, Roya Bornhütter, Nicolaas Busscher, Uwe Geier, Gaby Mergardt, Claudia Scherr, Paul Doesburg

Analytical perception and kinesthetic engagement in evaluation of copper chloride crystallization patterns of wheat, grape juice and rocket samples from conventional, organic and biodynamic cultivation

Chemical and Biological Technologies in Agriculture. Volume: 9. Heftnr./Issue: 103.

  • Veröffentlicht: 2022

Nam Trung Tran, Luca Jokic, Julian Keller, Uwe Geier, Ralf Kaldenhoff

Impacts of Radio-Frequency Electromagnetic Field (RF-EMF) on Lettuce (Lactuca sativa)—Evidence for RF-EMF Interference with Plant Stress Responses

Plants 2023. Volume: 12. 1082.

  • Veröffentlicht: 2023